KOIVIJVERFILTER. Informatieve site over vijverfilters.

Er zijn verschillende vijverfilters. Op deze site kun je zien welke vijverfilters we verkopen.

koivijverfilter.
Daru-koi online webshop het beste filtermateriaal tegen de laagste prijs. Filtermateriaal te koop met een scherpe aanbieding, actie korting of stuntprijs.


Het koifilter met filtermateriaal is èèn van de belangrijkste onderdelen van uw koivijver. U bent namelijk in eerste instantie waterhouder en dan pas koihouder. Het vijverfilter/filtermateriaal en de capaciteit ervan moet afgestemd zijn op de uiteindelijke hoeveelheid vis die u in uw koivijver wil en kan hebben. Daarmee samengaand de hoeveel voer wat in de vijver beland. Dus uiteindelijk de hoeveel afvalstoffen die er in het vijverfilter terechtkomen. Het is natuurlijk ondoenlijk telkens als er een paar koi bijkomen, of als na een succesvol jaar uw koi weer eens 10 cm gegroeid zijn, een
nieuw vijverfilter aan te schaffen. Het is dus wenselijk dat u een vijverfilter aanschaft, of in ieder geval een mogelijkheid creëert, met een vijverfiltercapaciteit die voldoet aan de mate van vervuiling bij een volledige bezetting van de vijver.

Hoe wordt deze vervuiling nu bepaald. Het koi vijver filter moet in staat zijn vervuilingpieken op te vangen. Deze pieken zullen ontstaan in de periode waarin u het meeste voert. Dit is dus meestal de zomer. In deze periode wordt er vaak tot twee procent van het lichaamsgewicht van de koi gevoerd. Het eiwit gehalte van dit voer ligt rond de 40 en 45%. Weet u nog, eiwit wordt door het spijsverteringskanaal omgezet in ammonia. Als we weten hoeveel we per dag voeren, kunnen we ook uitrekenen hoeveel afvalstoffen er in het water komen. Met de tabel die onder het kopje voeren wordt weergegeven heeft u een indicatie welke hoeveelheid u kunt voeren. Voor de zekerheid stellen we dat 45% van de dagelijkse hoeveelheid voer uit eiwitten bestaat. Daar laten we een factor van 6.25 op los. De uitkomst daarvan is de behoefte in het aantal vierkante meters bacteriën.

Een voorbeeld. Stel er wordt op een zomerse dag 400 gram voedsel gevoerd met een eiwitgehalte van 45%. Er wordt dus 180 gram eiwit in het water gegooid. De factor 6.25 later we hier op los (dit gegeven komt uit de consumptie karper kwekerijen). 180 Gram delen we door 6.25. De uitkomst is hiervan 29. We hebben dus 29 vierkante meter bacteriën nodig om 400 gram voedsel te verwerken. Echter de factor 1 gram stikstof op 1 vierkante meter bacteriën zou alleen gelden als alle variabelen perfect in orde zouden zijn. Deze variabelen kunnen b.v. zijn de zuurtegraad en hardheid van het water. De concentratie zuurstof en de watertemperatuur speelt ook een grote rol bij de werking van het filter. Voor de zekerheid gaan we in het eerste jaar uit van drie vierkante meter bacteriën om 1 gram stikstof te verwerken. Na dit jaar, waarin het vijverfilter de kans heeft gekregen te rijpen, kunnen we toe met twee vierkante meter bacteriën per gram stikstof.

Ik hoor u al denken. Hoe is dat te berekenen drie vierkante meter bacteriën per 1 gram stikstof? Hoeveel is èèn vierkante meter bacteriën? Gelukkig heeft de handel daar een oplossing voor gevonden en filtermedia/filtermateriaal ontwikkeld waarvan bekend is hoeveel vierkante meter bacteriën ze kunnen dragen.

Een voorbeeld:

Matala filtermatten en Japansematten: 275 vierkante meter bacteriën per kubieke meter media. Nu moet worden uitgerekend hoeveel kubieke meter een mat is. Stel dat zo een mat 1 vierkante meter is met een dikte van 5 cm dan is deze mat dus 5% van een kubieke meter dus heeft dit product de mogelijkheid om 14 vierkante meter bacteriën te huisvesten.

Bij de aanschaf van filtermedia/filtermateriaal kunt u informeren naar de vierkante meters oppervlakte van het media, maar meestal staat het in onze webwinkel er standaard bij.

Nu we weten hoeveel filtermedia/filtermateriaal we nodig hebben, zullen we een omkasting voor deze filtermedia/filtermateriaal moeten vinden. Deze omhuizingen zijn er in allerlei soorten. Een paar voorbeelden. Het traditionele meerkamerfilter met borstels als filtermateriaal, een beadfilter met beads als filtermateriaal, een koifilter gebaseerd op het vortexprincipe, een trickelfilter met lava als filtermateriaal etc. Het is aan de hobbyist zelf te kiezen welke manier van filteren en filtermateriaal hij/zij verkiest. Deze omkasting moet dus groot genoeg zijn om zoveel filtermedia/filtermateriaal te kunnen bergen als we nodig hebben bij de uiteindelijke bezetting en vervuilingsgraad van de vijver.

Mocht u vragen hebben over filtermateriaal of een Koivijverfilter qua prijs eens uit willen laten rekenen dan zien we uw mailtje graag tegemoet.